Česká televize uvede pokračování minisérie Marie Terezie

Divácky úspěšná minisérie Marie Terezie se v lednu 2020 vrátí na obrazovky České televize (ČT). Stejně jako minule, i teď se bude jednat o dva díly mapující osudy známé panovnice, zejména její vládní i manželskou krizi. Oba díly se budou vysílat v hlavní vysílací čas, tedy ve 20:00.

Třetí a čtvrtý díl seriálu se daleko více zaměřuje na politickou hru. Podle tvůrců byly první dva díly spíše o dětství a dospívání Marie Terezie, v pokračování se diváci dozví, jaká byla panovnice. „Nejde o běžnou minisérii. Místo milostného života královského páru jsme se tentokrát zabývali vládou, reformami a válkou. Marii Terezii ukazujeme jako komplexní ženu, a ne jen jako idealizovanou panovnici,“ uvedl režisér Robert Dornhelm. Děj nových dílů se odehrává v letech 1741-1745 během válek o rakouské dědictví. Navíc se také zkomplikuje vztah Marie Terezie s jejím manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským.

Herecké obsazení je velmi pestré. Hlavní postavu nově ztvární jiná představitelka. V prvních dvou dílech hrála Marii Terezii rakouská herečka Marie Luise Stockingerová, v nových ji vystřídala její krajanka Stefanie Reinspergerová. „Myslím si, že je to téměř úplně jiná minisérie. Tentokrát je hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku ve světě ovládaném muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu,“ uvedla. Jejího muže Františka Štěpána ztvárňuje opět Vojtěch Kotek. „František Štěpán je pro mě takové zjevení pro tu jeho vůli žít trošku zábavně. Vlastně byl takový trochu mimozemšťan v upnutém habsburském protokolu,“ okomentoval svou postavu. Kromě nich se v sérii objeví třeba Kryštof Hádek, David Švehlík či Lenka Vlasáková.

ČT uvedla první dva díly hned zkraje loňského roku. První díl se s více než dvěma miliony diváků stal nejsledovanějším pořadem novoročního dne. Druhý díl přilákal téměř 2,2 milionu lidí. V Rakousku vidělo každý z dílů přes milion lidí, na Slovensku více než 750 tisíc. Pokračování opět vznikalo v koprodukci čtyř zemí: Česka, Rakouska, Maďarska a Slovenska.

Přidat komentář